torsdag 10 januari 2013

Bullbak

Det finns inte mycket som luktar så gott som nybakade kanelbullar i köket!
Varför nöja sig med en variant när man kan göra två? Det är samma deg med olika fyllningar. Jag fick boken Pernillas praliner i julklapp, så receptet kommer från henne.
 
 
Kanelbullar

 Kardemummaflätor
 
 
50g jäst
5 dl mjölk
14-16 dl vetemjöl
175g rumsvarmt smör
1 rumsvarmt ägg
1½dl socker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma (lite i snålaste laget tycker jag, bara att ta mycket mer än som står)
 
Smula jästen och lös upp med den ljumna mjölken. Tillsätt det mesta av mjölet. Klicka i smöret och blanda i de övriga ingridienserna. Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek.

 
Lägg ihop med fyllningen och låt jäsa 20-30 minuter. Pensla och grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter

Kanelbullefyllning
150 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1½ dl strösocker
3 msk ströbröd
1 msk vatten
1½ msk kanel (Ta mer om du vill att det ska smaka mer)
blanda ihop allt till en smet

Fyllning kardemummaflätorna
150 g rumsvarmt smör
3 msk kardemummakärnor (stöt grovt)
1 dl socker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar